Dodenherdenking

Programma Donderdag 4 mei 2023

18:00 uur
Vlaggen halfstok

19:40 uur – Raadhuisplein
Verzamelen gezamenlijke bijeenkomst
19:45 uur
Muzikale begeleiding
& Voordracht gedichten

19:58 uur
Luiden klokken Hervormde Kerk (Dorpskerk)

Voorafgaand aan stilte
Taptoesignaal

20:00 uur
Twee minuten stilte

20:02 uur
Wilhelmus

Aansluitend
Toespraak wethouder Wybe Zijlstra

Muziekstuk
Kranslegging
Defilé langs oorlogsmonument
Zonsondergang
Vlag binnenhalen

Dodenherdenking

Dodenherdenking in Nederland vindt jaarlijks plaats op 4 mei, met inbegrip van een periode van twee minuten stilte om 20.00 uur (voorheen één minuut). De nationale herdenking vindt plaats op de Dam in Amsterdam en wordt sinds 1988 in de huidige vorm georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Tegelijkertijd organiseren honderden andere comités lokale herdenkingen.

Op 5 mei wordt de bevrijding van de Duitse bezetting (1940-1945) gevierd in Nederland. De Indische gemeenschap erkent 15 augustus als Bevrijdingsdag vanwege de Japanse capitulatie in Nederlands-Indië op 15 augustus 1945.

Het gedicht is geschreven door Dania Albusie, Hana Hezam en Sanae Ben Yakhlof, studenten van het schakeljaar aan de Haagse Hogeschool. Het schakeljaar bereidt o.a. hoog opgeleide vluchtelingen voor op een Nederlandstalige studie. De studenten o.a. afkomstig uit Jemen hebben dit gedicht geschreven als opdracht voor de Poetry Slam. In het gedicht komt duidelijk naar voren hoe zij het verlies van een dierbare ervarjavascript:en, een gevolg van leven met oorlog.

Hana Hezam | Yemen | 28 jaar oud
Sanae Ben Yakhlof | Marokko | 24 jaar oud
Dania Albusi | Yemen | 22 jaar oud