Bevrijdingsdag

Programma Vrijdag 5 mei

….

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag op 5 mei
In heel Nederland vinden op 5 mei tal van activiteiten plaats om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei biedt suggesties voor de organisatie van herdenkingen en festiviteiten. Op deze dag mag de Nederlandse vlag van zonsopgang tot zonsondergang in top.

Nationale Feestdag
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop de bevrijding van Nederland in 1945 wordt gevierd. Tevens herdenken we op deze dag de bevrijding van het voormalige Nederlands-Indië. Op 5 mei staat Nederland stil bij de waarden van vrijheid, democratie en mensenrechten. Deze datum is gekozen omdat op die dag de Duitse capitulatie plaatsvond.

Vaste Datum
Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, zelfs als dit een zondag of religieuze dag is. Het al dan niet toestaan van festiviteiten in een gemeente wordt bepaald door de burgemeester, soms in verband met zondagsrust.

Activiteiten op Bevrijdingsdag
Elk jaar begint Bevrijdingsdag in een andere provincie. Een bekende Nederlander houdt de 5 mei-lezing over het thema van dat jaar, gevolgd door de ontsteking van het bevrijdingsvuur. Dit markeert het startsein voor bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het hele land. Let op: dit jaar zijn er geen grootschalige evenementen waar veel mensen samenkomen.

Nederlandse Vlag op 5 mei
Op Bevrijdingsdag wappert de Nederlandse vlag op alle gebouwen van de Rijksoverheid. Burgers zijn niet verplicht dit te doen, maar worden aangemoedigd om ook hun vlag uit te hangen.